Skip to content

MENU NA PARAPETÓWKĘ – CZYLI CZYM URACZYĆ GOŚCI?

Posted in Mieszkania

parapetowka-menuMieszkanie kupione, wnętrze urządzone, zaproszenia wręczone… – parapetówkę czas rozpocząć! Jednak aby jak najlepiej ugościć naszych przyjaciół, musimy zadbać o każdy szczegół i być przygotowanym na wszelakie okoliczności. Powinniśmy zatem przyszykować o dobrą muzykę, ciekawe atrakcje, jak na przykład konkurs karaoke, a także o smaczne jedzenie. Jednakże w jaki sposób wybrać menu na parapetówkę, aby trafiło w gusta naszych gości?

Urządzając jakąkolwiek imprezę – w tym parapetówkę – musimy pamiętać o tym, aby zaproszeni przyjaciele mieli kilka dań do wyboru. A zatem menu na parapetówkę powinno być przede wszystkim różnorodne. Nie zawsze jesteśmy przecież w stanie przewidzieć, czy nasi goście nie są na określonej diecie, nie mają uczulenia na którykolwiek składnik potrawy lub po prostu nie lubią określonego produktu.

Podczas parapetówki dobrze sprawdzają się różnego rodzaju przekąski, takie jak koreczki śledziowe, jajka faszerowane, czy sałatki. Przez cały czas trwania imprezy powinny one znajdować się na stole, aby nasi goście nie musieli prosić o dokładki. Dobrze sprawdzają się też kolorowe kanapki.

Szykując menu na parapetówkę nie możemy zapomnieć o ciasteczkach albo ciastach dla fanów słodkości. Warto pokusić się o samodzielne upieczenie chociażby najprostszego ciasta t. j. babka, co na pewno zostanie docenione.

Na parapetówce koniecznie musi znaleźć się przynajmniej jedno danie na ciepło. Lepiej nie porywajmy się z motyką na słońce i nie usiłujmy zabłyszczeć wykwintnym daniem, które znamy jedynie z przepisu. Najbezpieczniej będzie przygotować coś, co gotowaliśmy już nie raz, gdyż nie będziemy się stresować, że nie pójdzie po naszej myśli. Każdy powinien sam zdecydować w czym czuje się naprawdę pewnie i właśnie takim daniem zachwycić gości. Może to być chociażby gulasz z mięsem i warzywami. Jego sekretem jest uprzednie obtoczenie mięsa w papryce w proszku. Do gulaszu najlepiej nadają się takie warzywa jak zielony groszek, różnokolorowa papryka, kiszony ogórek, a także pieczarki. Tego typu tradycyjne danie ma swych wielu zwolenników.

Parapetówka nie może odbyć się także bez alkoholu. Obecnie nowe mieszkanie coraz chętniej oblewamy winem, ale fanów wódki wciąż nie brakuje, zatem tak jak menu na parapetówkę, tak alkohol powinien być zróżnicowany.